ORAH – RIZNICA ZDRAVLJA

EKO ORASI – biocod

ORAH - RIZNICA ZDRAVLJAOrasi su daleko zdraviji od brazilskih oraščića, pistacija, pekan oraha, kikirikija, badema, makadamija, cashew oraščića i lješnjaka, poručuju znanstvenici.

Prema procjenama je samo četvrtina šalice oraha izvor 90 posto dnevnih potreba omega-3 masnih kiselina koje štite srce smirujući upale te drži razinu kolesterola u normalnim granicama.  Orasi sadrže arginin, esencijalni aminokiselinu koja smanjuje visoki tlak. Ova omiljena grickalica sadrži četiri do 15 puta više vitamina E nego drugi orašasti plodovi, a osim što štiti srce i krvne žile, ovaj je vitamin jednako dobar za plodnost.

Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom. No orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi.

Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.

Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata.

Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine B,E,K,  minerale, željezo, kalcij, magnezij, cink, fosfor, selen, mangan. Ne čude stoga istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

Nažalost, mnogi izbjegavaju orahe jer misle da su masni i debljaju. No orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. Jedete li orahe nećete se udebljati, osim toga mogli biste i smršavjeti jer oni izazivaju osjećaj zasićenosti.

Orahova jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) te isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom te vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto ulje žućkaste boje, tanin, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa.

Ne samo da orasi imaju dobar okus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti.

Muči li vas pamćenje, na svakodnevni meni uvrstite orahe. Otprilike 15 velikih polovica oraha može pomoći smanjiti oštećenje pamćenja povezano sa starenjem. Možda postoji razlog zašto ovaj plod izgleda kao mozak!

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje!

Ako ste na dijeti – jedite orahe

Orasi su također odličan dijetalan izvor vlakana, magnezija, B vitamina, vitamina E i drugih antioksidansa. Orasi jesu kalorični, ali ako ih koristite kao zamjensku hranu (istog broja kalorija) nećete se debljati. 500 kalorija u orasima je isto što i 500 kalorija u kolačima, s tim da su orasi sigurno zdraviji izbor. Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da samo 4 do 5 polovica oraha uspješno umanjuje osjećaj gladi – što će na kraju utjecati na unos kalorija u organizam.

‘Sedam oraha na dan idealna je količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih’